Menu
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Zondag 19 December 2021

    Wat is het verschil tussen een langstaart of kortstaart motor?

    Een staartstuk is de versnellingsbak van een boot. Door een staartstuk op je boot te plaatsen blijft er meer ruimte over op de boot zelf, want het staartstuk wordt achter de boot geplaatst. Iedere boot is anders en dat betekent dat niet iedere boot hetzelfde staartstuk nodig heeft. Wij leggen je graag het verschil uit tussen een langstaart of kortstaart zodat jij het juiste staartstuk gebruikt!

    Waarom heb ik een staartstuk nodig?

    Een staartstuk heeft alles te maken met een buitenboordmotor. Ze dienen als stuw en roer om jouw boot veilig te laten varen. Om je boot goed te laten functioneren is het belangrijk dat je het juiste staartstuk gebruikt. Langstaart of kortstaart is echt een verschil. Als de staart te kort is, kan de motor lucht aanzuigen. Dit betekent dat de motor alle lucht die hij vindt naar zich toetrekt. Hierdoor zal de motor overtoeren gaan draaien en is de kans op een defecte motor erg groot.


    Maar als de buitenboordmotor juist te diep in het water ligt door een te lange staart, kan de diepgang en dus de weerstand van de boot toenemen. En dat betekent dat je boot met zijn kont te diep in het water ligt en daardoor minder snel en minder veilig vaart. Ook kunnen er ongewenste trillingen optreden. Trillingen ontstaan doordat de schroef uit balans is of doordat er bijvoorbeeld een stuk hout in de schroef is geraakt. Net zoals de overtoeren geven ook deze trillingen schade aan jouw buitenboordmotor.

    Heb ik een kortstaart of langstaart nodig?

    Om bovenstaande schade aan jouw boot te voorkomen, leggen we je graag uit hoe je de staartlengte van jouw boot bepaalt. De staartlengte van een buitenboordmotor heeft namelijk te maken met de spiegelhoogte van de boot. De spiegelhoogte is de platte achterkant van een boot waaraan de buitenboordmotor wordt gehangen.


    De spiegelhoogte, ook wel staartlengte, kun je heel gemakkelijk zelf bepalen. De hoogte van de spiegel meet je door de afstand van de bovenkant van de spiegel tot het onderste punt van je boot te meten. Deze lengte geeft de doorslag voor de aankoop van een langstaart of kortstaart motor. Bij een kortstaart is de spiegelhoogte ongeveer 38 centimeter. En bij een langstaart is de spiegelhoogte ongeveer 51 centimeter.

    Het verschil tussen langstaart en kortstaart

    Het grootste verschil tussen een langstaart of kortstaart is dus (je raadt het misschien al) de lengte. Het is erg belangrijk dat je deze dan ook zo nauwkeurig mogelijk afmeet. De optimale diepte van de buitenboordmotor is wanneer de bovenkant van de propeller (de schroef) 5 centimeter onder de onderkant van de boot komt. Zo kan er van onder de boot water worden aangezogen naar de propeller.


    Naast het afmeten van de spiegel is het belangrijk om jezelf af te vragen waar je het liefste vaart. Zit jouw staartlengte net tussen de twee lengtes in en vaar jij het vaakst in ondiep water? Dan is het veiliger om voor een kortstaart te gaan zodat je zeker weet dat je niet vast komt te zitten.

    Kan een langstaart achter een rubberboot?

    Het antwoord is ja, als de spiegel maar groot genoeg is. Net zoals alle andere motorboten is het ook bij een rubberboot belangrijk om het juiste staartstuk te hebben. In de meeste gevallen hebben rubberboten een kortstaartmotor nodig, omdat de spiegel niet lang genoeg is voor een langstaart. Maar bij grotere rubberboten en bij RIB’S (Rigid Inflatable Boat) is de spiegel groot genoeg om er een langstaart motor aan te hangen.

     S=Short/kortstaart           spiegelhoogte ~38-42cm
     L=Long/langstaart            spiegelhoogte ~51-53cm
     X=Extra/extra langstaart     spiegelhoogte ~62-65cm
     U=Ultra/ultra langstaart     spiegelhoogte ~75-77cm



    Persoonlijk advies

    Ben je van plan om een langstaart of kortstaart motor te kopen? Of twijfel je welke staartlengte je nodig hebt voor je motorboot? Bij Boottotaal ben je aan het juiste adres voor vragen, advies of meer informatie. Onze ervaren medewerkers zijn maar één belletje van je verwijderd en ze geven je graag persoonlijk advies. Neem contact op en geniet van jarenlang vaarplezier!

     

    Tips en tricks voor uw boot

    Recente artikelen

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »