Menu
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Zondag 19 December 2021

    Hoeveel LBS voor rubberboot?

    Stuwkracht elektrische motor

    De stuwkracht van een elektrische motor is belangrijk wanneer je op een comfortabele manier wilt varen. Fluistermotoren zijn beschikbaar in diverse uitvoeringen; van een zeer lichte elektromotor tot een krachtige motor.

    Kijk bij het uitkiezen van een elektromotor vooral naar de wensen die je zelf hebt. Waar ga jij jouw rubberboot voor gebruiken? Een te lichte elektromotor kan ervoor zorgen dat de boot te traag wordt. Helemaal wanneer er ook nog eens een flinke wind staat of je meerdere passagiers aan boord hebt. Maar, dit wil niet zeggen dat een zware motor per definitie beter is. Een te zware elektromotor verbruikt onnodig veel stroom, waardoor jouw vaarduur wordt ingekort.

    Factoren bepalen motorkeuze (LBS)

    Houd bij het uitkiezen van de juiste stuwkracht (LBS) altijd rekening met het totale gewicht van de boot, de stroomlijn en de opbouw – oftewel windgevoeligheid. Verlies bij het kopen van een elektrische motor ook nooit jouw eigen wensen uit het oog. Ga je voornamelijk in beschutte gebieden varen of zal je over het algemeen op open water vertoeven?

    Berekening LBS rubberboot

    Stap 1.
    Bereken het totaalgewicht dat je met de motor moet verplaatsen. Dit is het gewicht van de boot + passagiers + motor + bagage.


    Stap 2.

    Deel het totale gewicht van stap 1 door 25.


    Stap 3.

    De stroomlijn van de romp van de boot bepaalt mede de snelheid. In het geval van een rubberboot dien je bij stap 2 twintig LBS op te tellen.


    Stap 4.

    Ga je voornamelijk op open water varen? Tel 10% bij het totale aantal LBS op.
    De uitkomst van de optelsom geeft een goede indicatie van het aantal LBS dat jouw rubberboot nodig heeft.

    Voorbeeld: Een rubberboot van 200 kilo. Het aantal passagiers weegt tezamen 250 kilo. De motor heeft een gewicht van 15 kilo, de accu 25 kilo en de bagage 40 kilo. Dit is een totaal van 530 kilo (stap 1). Dit gewicht delen we nu door 25 wat neerkomt op 21,2 LBS. Het gaat om een rubberboot dus we tellen er 20 LBS bij op = 41,2 LBS. Met de rubberboot gaan we voornamelijk open wateren bevaren, dus er komt nog eens 10% bij. De elektrische motor dient dus minstens een stuwkracht van 45 LBS te bevatten.

    Meer informatie LBS voor rubberboot

    Ben jij er klaar voor om een elektrische motor voor jouw rubberboot te bestellen? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod elektrische buitenboordmotoren en fluistermotoren. Heb je nog een vraag? Laat het ons weten. Wij helpen je graag, zodat jij zorgeloos het water op kunt.



    Tips en tricks voor uw boot

    Recente artikelen

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »