Menu
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Woensdag 20 Februari 2023

  Wanneer vaarbewijs nodig?

  We krijgen regelmatig de vraag wanneer je een vaarbewijs nodig hebt? Als je graag het water opgaat met je eigen boot of een gehuurde boot, dan is het belangrijk om een vaarbewijs te hebben. Een vaarbewijs is een document dat bewijst dat je de kennis en vaardigheden hebt om veilig en verantwoordelijk te varen. In Nederland zijn er twee soorten vaarbewijzen: vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2. In deze blog leggen we uit wat het verschil is tussen deze twee vaarbewijzen.


  Wanneer vaarbewijs nodig?

  Vaarbewijs 1 is verplicht voor schippers van pleziervaartuigen die langer zijn dan 15 meter of sneller kunnen varen dan 20 kilometer per uur. Daarnaast is het vaarbewijs 1 verplicht voor alle beroepsvaartuigen. Met vaarbewijs 1 mag je op alle binnenwateren in Nederland varen, behalve op de grote rivieren, de Westerschelde, de Oosterschelde, de Eems en de Dollard.


  Klein Vaarbewijs 2

  Wanneer je met je boot wil verder wil dan alleen de binnenwateren dan ben je verplicht Vaarbewijs 2 in bezit te hebben. Onder andere het IJmeer, Markermeer, IJsselmeer vragen kennis van navigatie, meteo en andere reglementen. Daarnaast is het verplicht voor schippers van pleziervaartuigen die langer zijn dan 25 meter en voor schippers van alle beroepsvaartuigen. Ook mag je na vaarbewijs 2 halen varen op zee tot 30 mijl uit de kust.


  CBR vaarbewijs

  De examens voor beide vaarbewijzen worden afgenomen door het CBR. Zonder een medische beperking zijn de vaarbewijzen onbeperkt geldig. Anders is er wellicht een beperkte geldigheidsduur. Een gezondheidsverklaring hoort dan ook bij de aanvraag voor je examen. Het examen voor vaarbewijs 1 en 2 vraag je eenvoudig aan bij het CBR.

  Boottotaal biedt voldoende mogelijkheden om je goed voor te bereiden op je examens. Met regelmaat bieden we dagcursussen aan waarin een Gediplomeerd Nautisch Docent je meeneemt in alles wat er getoetst wordt door het CBR.

  Tips en tricks voor uw boot

  Recente artikelen

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »