Menu
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Maandag 13 September 2023

  TIPS: onderhoud elektrische buitenboordmotoren

  Elektrische buitenboordmotoren zijn gemakkelijk te onderhouden in tegenstelling tot een traditionele benzine buitenboordmotor. Hier volgen enkele tips voor elektrische buitenboordmotoren, zodat je er het maximale uit kunt halen en zorgeloos kunt genieten van het varen.

   

  1. Begrijp wat je koopt!

  Met name de accucapaciteit. De lithium accu’s bij dit type buitenboordmotor vormen een groot percentage van de totaalprijs. En ze variëren in grootte van 500Wh (Wattuur), zoals meegeleverd bij de Torqeedo 603, tot 1276Wh, zoals meegeleverd bij de Epropulsion Spirit Plus. (De Spirit Plus heeft twee en een half keer de capaciteit!) Je hebt misschien geen grote batterij nodig, prima, maar laat je niet verleiden tot het kopen van een kleinere batterij dan je had verwacht.

   

  Opmerking: we proberen het gebruik van vergelijkingen te vermijden, maar “Wh” of “Watt uren” is de enige betekenisvolle vergelijking van de batterijgrootte. Ampère-uren of spanning alleen vertellen je niet het volledige verhaal over de capaciteit van een batterij. Simpel gezegd: Watturen (of capaciteit) = Ampère-uren maal spanning

   

  1. Gebruik WD40 

  Of beter nog elektrische contactspray. Spuit om de paar maanden in beide zijden van de connector(en). Dit eenvoudige maar vaak verwaarloosde onderhoud zou ongeveer 90% van de “problemen” die klanten hebben met hun elektrische buitenboordmotoren voorkomen en meestal oplossen.

   

  1. Bewaar de batterijen minder dan vol

  Vergeet alles wat je weet over traditionele loodzuurbatterijen. Bij langdurige opslag – meer dan een paar maanden – geven lithiumbatterijen er de voorkeur aan om tussen de 50 en 70% vol te blijven, en als je dit doet, zal de komende jaren een groter deel van hun capaciteit behouden blijven. De Epropulsion-batterijen ontladen zichzelf na een paar weken tot ongeveer 70%, maar de Torqeedo-batterijen doen dat niet... als ze op 100% staan even de motor laten draaien tot 50 – 70 % van de accu capaciteit en vervolgens opbergen.

  Zo zie je dat een elektrische buitenboordmotor veel minder onderhoud nodig heeft dan een benzine buitenboordmotor. Geen olie, filters of bougies vervangen en nooit meer hoge onderhoudsfacturen! Met een Epropulsion of een Torqeedo elektromotor ben je verlost van onderhoud. Alleen bovenstaande tips volgen en je kunt jaren lang met plezier genieten van deze elektrische buitenboordmotoren. 

  Tips en tricks voor uw boot

  Recente artikelen

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »