Menu
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Redactie Boottotaal - Vrijdag 27 Februari 2024

  PWM of MPPT laadregelaars?

  Een vraag die we regelmatig horen aan de telefoon en in onze showroom in Hedel. Ik wil graag zonnepanelen om mijn boot, maar welke omvormer zijn er beschikbaar? In deze blog leggen we uit welke omvormers er zijn en wat hoe je deze kan toepassen.


  Zowel PWM- als MPPT-laadregelaars bieden oplossingen voor het opladen van accu's met zonnepanelen op je boot. Echter, het kiezen van de juiste laadregelaar hangt af van de specifieke situatie. Laten we de verschillen tussen deze twee typen laadregelaars eens bekijken.


  PWM Laadregelaar (Pulse-Width Modulation)

  Een PWM-laadregelaar fungeert als de verbindende schakel tussen het zonnepaneel en de accu. Deze regelaar past de spanning van het zonnepaneel naar beneden aan, waardoor deze in de buurt komt van het spanningsniveau van de accu. De invoerspanning van een PWM-laadregelaar is vrijwel gelijk aan de spanning van de aangesloten accu, met inbegrip van het spanningsverlies in kabels en laadregelaar.

  In omstandigheden met weinig zonlicht, bewolking of intensief gebruik van de accu, kan de accuspanning lager zijn dan normaal, wat resulteert in verminderde opbrengst van het zonnepaneel. PWM-laadregelaars zijn met name geschikt voor panelen met een uitgangsspanning iets boven dat van de accu('s).


  MPPT Laadregelaar (Maximum Power Point Tracking)

  De MPPT-laadregelaar is geavanceerder en prijziger dan de PWM-laadregelaar. Deze regelaar past zijn invoerspanning aan om maximaal vermogen van het zonnepaneel te benutten. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld een 12V-accu en 36V aan in serie geschakelde panelen op één laadregelaar worden aangesloten.

  MPPT staat voor Maximum Power Point Tracking, waarbij de regelaar streeft naar het maximale vermogen op het Maximum Power Point van het zonnepaneel. Het ontkoppelt de spanning van het zonnepaneel en de accu, waardoor het zelfs stroom kan genereren bij een substantieel hogere nominale spanning van het zonnepaneel dan de accuspanning.

  PWM vs MPPT

  Een MPPT-laadregelaar levert over het algemeen meer rendement dan een PWM-laadregelaar, vooral bij een groter spanningsverschil tussen zonnepaneel en accu. Voor grote zonnepanelen en in serie geschakelde panelen is een MPPT-regelaar een verstandige keuze. Bij kleinere zonnepanelen (onder de 100Wp) kan de overweging zijn of de meerprijs van de MPPT-regelaar opweegt tegen het extra gegenereerde vermogen.

   

  Makkelijke rekenhulp

  Wil je uitrekenen welke omvormer je nodig hebt voor jouw situatie? Kijk dan eens om de website van Victron Energie. Zij hebben een rekenhulp ontwikkeld, waarin je eenvoudig een aantal kenmerken van jouw situatie invult. Je krijgt direct een advies welke omvormer je dan nodig hebt. Super makkelijk! 


  Bekijk onze uitgebreide selectie laadregelaars in de webshop of neem contact met ons op voor eventuele vragen. Optimaliseer de efficiëntie van jouw zonne-energiesysteem op de boot met de juiste keuze laadregelaar.

  Tips en tricks voor uw boot

  Recente artikelen

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »