Menu
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Redactie Boottotaal - Vrijdag 13 Mei 2024

  De juiste fender voor je boot

  Hoe vind de juiste fender voor je boot? In deze blog leggen we het je uit! Fenders, ook wel stootwillen of stootkussens genoemd, zijn onmisbaar op elke boot. Of ze nu lang of rond zijn, rood, blauw, wit, groen of geel – bootfenders horen bij de basisuitrusting van elke watersporter. Toch is er vaak onduidelijkheid over welke fender de juiste is en hoeveel fenders je nodig hebt. We beantwoorden deze en andere vragen in ons advies over bootfenders.

   

  Wat is een bootfender en wanneer gebruik je het?

  Een bootfender is een opblaasbare bescherming die krassen en andere schade aan de scheepsromp voorkomt tijdens manoeuvres in de jachthaven en bij het afmeren tegen de damwand of van boot tot boot. Afhankelijk van de grootte van je boot zijn er fenders in verschillende maten en vormen.


  Hoeveel fenders moet je aan boord hebben?

  Je kunt nooit genoeg fenders aan boord hebben, maar ze nemen wel veel ruimte in beslag. Dus hoeveel fenders heb je echt nodig? Voor een bootlengte tot 10 meter zijn minimaal 2 fenders per zijde aanbevolen. Bij boten vanaf 10 meter raden we 3-4 fenders per zijde aan, afhankelijk van het type boot. Houd ook één of twee reservefenders bij de hand. Naast normale fenders is het verstandig om ook twee grotere fenders te hebben, die extra bescherming bieden bij het afmeren onder zware omstandigheden.


  Welke fender voor welke boot? De meestvoorkomende soorten bootfenders.

  De beperkte opbergruimte en de behoefte aan veiligheid vereisen een juiste keuze van fenders. De meest gebruikelijke vormen zijn de bol- of kogelvormige fenders en de cilindervormige fenders. Zorg ervoor dat je fenders van dezelfde maat en design kiest, omdat verschillende maten en vormen naast elkaar niet effectief zijn. De grootte van de fenders moet afhangen van de lengte van je schip, het totale gewicht en het windoppervlak. Een jacht met een hoog vrijboord en groot windoppervlak bij winderig weer heeft grotere en stabielere fenders nodig.


  De cilindervormige fender

  De cilindervormige fender, ook wel rol fender genoemd, is het standaardmodel op de meeste boten. Het is praktisch en gebruiksvriendelijk met verstevigde bevestigingspunten aan beide uiteinden voor een fenderlijn. Deze fenders kunnen flexibel worden gebruikt in verschillende posities.


  De bol fender

  De bol fender, ook wel kogel fender genoemd, is rond of eivormig en gevuld met lucht. Door de speciale vorm rolt deze fender perfect en biedt goede bescherming door het hoge dempingseffect en de brede doorsnede. Bol fenders worden vaak gebruikt als manoeuvrekussens en stand-by fenders tijdens het aanmeren en manoeuvreren.


  Steiger fenders

  Steiger fenders zijn er in verschillende uitvoeringen, zoals rollende ronde dokfenders die meebewegen met het schip en traditionele pontonfenders.

  Boeg fenders

  Een boegfender is een speciaal type fender ontworpen om de boeg (voorste gedeelte) van een boot te beschermen tegen schade. Boegfenders zijn meestal groter en hebben een specifieke vorm die aansluit bij de vorm van de boeg, waardoor ze effectief kunnen beschermen bij het aanmeren of afmeren tegen steigers, kades en andere boten.


  Hoeveel druk moet je fender hebben?

  Cilindrische en bolvormige fenders hebben weinig interne druk nodig, meestal tussen 0,15 en 0,2 bar. Dit hangt ook af van de maat van de fender. Over het algemeen mogen cilindervormige fenders niet zijwaarts uitpuilen wanneer ze opgeblazen zijn en moeten ze een duimbreedte meegeven bij indrukken. Test fenders die zwaar zijn gebruikt op de juiste druk en blaas ze indien nodig opnieuw op. Te veel druk vermindert de demping en het comfort. Let bij donkere fenders op zonwarmte die de druk kan verhogen.


  Fender onderhoud

  Onze fenders hebben een sterke messing klep voor eenvoudig opblazen en leeglopen. Gebruik een speciale adapter om fenders op te blazen met een compressor, fiets- of autopomp. Vervang een defect ventiel eenvoudig door een bout M3 te gebruiken en het ventiel eruit te trekken. Reinig fenders na gebruik om vuil en verkleuring te voorkomen. Wij bieden een assortiment fenderreinigingsproducten aan.


  Welke accessoires heb je nodig voor je fenders?

  Fenderlijn

  Koop bij elke fender een fenderlijn. We bieden fenderlijnen in verschillende lengtes en kleuren, of op maat gemaakt.

  Fender hoes

  Een fenderhoes voorkomt vuil op de fender en de romp en vermindert het piepen van fenders. Fender hoezen zijn gemakkelijk te wassen en helpen vooral ’s nachts tegen piepgeluiden. Als je geen fender hoes bij de hand hebt, hang dan een natte handdoek tussen de romp en de fender.

  Met deze informatie kun je de juiste fenders kiezen voor je boot en ervoor zorgen dat ze goed worden onderhouden en optimaal functioneren.

   

  Tips en tricks voor uw boot

  Recente artikelen

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »