Menu
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Maandag 27 Februari 2024

  Victron Energiemanagement voor je boot

  Leuk dat je erbij bent! In deze blog nemen we je mee in de wereld van Victron-energiemanagement voor je boot. Of je nu een doorgewinterde zeiler bent of net begint, het optimaliseren van je energiesysteem is essentieel voor een zorgeloze ervaring op het water. We nemen je mee in de stappen die kan ondernemen om je bootervaring te verbeteren. We leggen uit hoe je zonnepanelen installeert en hou je een oude omvormer kan vervangen door een nieuwe. Een logische stap met qua capaciteit en moderne digitale luxe technologie aan boord!

  Zonnepanelen Installeren

  Je hebt besloten om zonnepanelen aan boord te installeren, en dat is een slimme keuze. Je begint met het voorbereiden van het dak. Maak openingen en maak de bevestigingspunten vast. Dit zorgt niet alleen voor een professionele installatie, maar ook voor een maximale blootstelling aan de zon, wat cruciaal is voor energieopwekking.

  De volgende stap is het aansluiten van de MPPT-omvormer, zoals de Smart Solar met Bluetooth-functionaliteit. In een eerder blog hebben we je al uitgelegd welke omvormer je moet in jouw situatie.
  Vergeet niet eerst de batterij aan te sluiten om de juiste spanning te waarborgen. De MPPT-controller is er verschillende soorten en kan een maximale spanning van 150 volt omzetten naar 12 volt, waardoor je niet alleen je accu's kunt opladen, maar ook energie voor andere toepassingen kunt benutten.


  Touchscreen integreren

  Het touchscreen is het brein van je energiesysteem. Om een mooi venster te creëren, hebben we een frame gemaakt van MDF en plexiglas. Dit biedt niet alleen een strakke uitstraling, maar maakt het ook mogelijk om het scherm gemakkelijk af te lezen. Via Bluetooth kun je het touchscreen met een app uitlezen en alle belangrijke gegevens monitoren.

  Vergeet niet een schakelaar toe te voegen voor noodgevallen, zodat je snel de spanning kunt uitschakelen als dat nodig is.


  Systeemintegratie met Serbo GX

  Alle componenten worden naadloos geïntegreerd met de Serbo GX. Dit centrale systeem zorgt voor monitoring en controle. Na het opstarten krijg je via het touchscreen een overzicht van alle verbonden apparaten en de status van je energiesysteem. Handig, toch?

  Optimale Controle en Monitoring

  Met dit Victron-systeem heb je optimale controle over je bootenergie. Monitor eenvoudig alle belangrijke parameters, zoals stroomafname vanaf de wal, zonne-energieproductie en meer. Dit stelt je in staat om slimme beslissingen te nemen en altijd te weten wat er op je boot gebeurt.

     Achtergrond

  Op dit moment hebben we een verouderde Victron-omvormer van 1500 watt aan boord, die voor de vorige eigenaar voldoende was, maar voor ons niet meer aan de eisen voldoet. We gaan deze vervangen door een krachtigere versie, en daarvoor moeten we de motorruimte in.


  De Voorbereiding

  Voordat we beginnen, hebben we al wat extra verlichting toegevoegd om het werkgebied beter zichtbaar te maken. Een boot is immers niet altijd de ruimste plek om in te werken, maar we maken er het beste van!

  Verwijderen van de Oude Omvormer

  Onze oude Victron-omvormer is al afgekoppeld, en we laten zien hoe het bedieningspaneel eruitzag met alle functies. We nemen de tijd om de bedrading correct los te maken en te labelen.

  Vernieuwen van de Stroomkabels

  Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt, vervangen we de bestaande stroomkabels door hoogwaardige 70 mm² kabels. Het is cruciaal om oogjes op de kabels te zetten en deze op de juiste manier te monteren, zodat we een betrouwbare aansluiting krijgen.

  Aansluiten van de Nieuwe Omvormer

  Na het voorbereidende werk beginnen we met het aansluiten van de nieuwe omvormer. Deze Victron Multiplus 2, goed voor ongeveer 2400 watt, hangen we op en sluiten we aan op de verdeler. Het gewicht van het apparaat is een uitdaging, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen krijgen we het voor elkaar.

  Vernieuwen van de Massaverbindingen

  We vernieuwen de massa-aansluitingen met dikke, professionele kabels en zorgen voor een solide verbinding met de accupolen.

  Finishing Touch

  Tot slot maken we de installatie compleet door de accu's met hoogwaardige kabels te verbinden. We tonen hoe we de kabels keurig wegwerken en aansluiten op de verdeler.

  Conclusie

  Wat een klus, maar het resultaat mag er zijn! We hebben nu een solide basis gelegd met de nieuwe omvormer, vernieuwde stroomkabels en betrouwbare massa-aansluitingen. In deel 2 gaan we dieper in op de zonnepanelen, de Serbogs, en het touchscreen.

  Heb je vragen of opmerkingen over wat we tot nu toe hebben gedaan? Laat het ons weten in de reacties hieronder. Bedankt voor het kijken naar deel 1 en abonneer je om deel 2 niet te missen. Op naar een fantastisch 2023 met 1,5k abonnees! Tot de volgende keer.

   

  Tips en tricks voor uw boot

  Recente artikelen

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »